1

Božo Vrećo i Edin Karamazov Lachrimae

VEČE ZA SEVDALINKE. Dva vrhunska umetnika, Božo Vrećo i Edin Karamazov, predstaviće novi studijski album novosadskoj publici 15. marta u dva termina u 18 i 20.30 časova u novootvorenoj Gradskoj koncertnoj dvorani, u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada.

Datum:
15.03.2023
Vreme:
19:00
Kategorija:
Koncert
Organizator:
1

VEČE ZA SEVDALINKE: Božo Vrećo i Edin Karamazov 15. marta u Novom Sadu

Dva vrhunska umetnika, Božo Vrećo i Edin Karamazov, predstaviće novi studijski album novosadskoj publici 15. marta u dva termina u 18 i 20.30 časova u novootvorenoj Gradskoj koncertnoj dvorani, u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada. Lachrimae  je njihova prva saradnja koja donosi jedanaest vrhunskih interpretacija. Album su najavili prvim singlom, obradom predivne sevdalinke „Emina“, dostupne na svim striming servisima. Pretpodaja ulaznica je počela i one se mogu nabaviti na  GIGS TIX prodajnim mestima ili putem zvaničog sajta.

Koncert Boža Vreće biće realizovan kao jedan od programa u okviru programskog luka „Seobe“ kojim se nastavlja niz kulturnih događaja u okviru projekta Evropske prestonice kulture. Programski luk „Seobe“ sve do 20. marta obuhvata više od 300 kulturnih događaja i aktivnosti, na kojima će se predstaviti oko 130 umetnika, od čega gotovo 90 evropskih.

Umetnici svoju saradnju opisuju kao vrlo neobičnu, intimnu i prepunu narativa sa željom da glorificiraju već poznate pesme. Projekat je uspešan i sigurno ostavlja neizbrisiv trag na muzičkoj sceni prostora nekadašnje države, ali i šire. Iako to nije prva stvar koja slušatelja okupira, činjenica je da su svojim prvim zajedničkim albumom Božo i Edin prošetali raznim krajevima i zemljama, ostavljajući poprilično jasnu zvučnu poruku i ideju o jedinstvenosti muzike svijeta.

Album   otvara prvi singl, „Emina“, a osim nje na albumu se nalaze i: „Bor sadila moma Evgenija“, „Nani nani“ (Canción sefardí), „Kad ja pođoh na Bembašu“ (instr.), „Sjela đeva pokraj mora“, „Kâtibim“, „Si zaljubiv edno mome“, „Ašik osta’ na te oči“, „Oj, jesenske duge noći“, „Što te nema“ i „Dunjaluče, golem ti si“.

Lachrimae se ne zadržava samo na ovim našim prostorima – Božino pevanje i Edinovo sviranje gitare i lutnje izbrisali su granice zbliživši dalmatinsku, bosanskohercegovačku, makedonsku, tursku i špansku pesmu.

Gitarista i lutnjista Edin Karamazov u svojoj jedinstvenoj karijeri, u kojoj se može pohvaliti saradnjom s Elvisom Costellom, Jordijem Savallom, Renée Fleming, Stefanom Milenkovićem ili pak Stingom, ovaj put sarađuje s Božom Vrećom, „umetnikom anđeoskog glasa, koji leči duše i otvara srca“ kako je slavni Nju Jork Tajms opisao ovog lirskog tenora ogromnog vokalnog raspona i jedinstvenog vizualnog identiteta.