Igra Zmaja Zhejiang Vu Opera Troupe 30. januara u „Sali“

Vlada Republike Srbije, ambasada Narodne Republike Kine u Srbiji i Institut za pojas i put organizuju proslavu Kineske Nove godine od 29.01.2024. do 19.02.2024. godine, kulturnim programom u Nišu, Novom Sadu, Smederevu i Beogradu. Nesvakidašnji nastup Zhejiang Vu Opera Troupe očekuje posetioce 30. januara sa početkom u 19 časova u…

Datum:
30.01.2024
Vreme:
19:00
Kategorija:
Koncert
Organizator:
Gradska koncertna dvorana

Zhejiang Vu Opera Research Institute osnovan je 1956. godine kao Zhejiang Vu Opera Troupe. Njihove nastupe gledali su čuveni kineski lideri Mao Cedung, Džou Enlai, Đijang Cemin, Žu Rongđi, Si Đinping, Li Kećijang i mnogi drugi. Od 2009. godine, Ministarstvo kulture i turizma NR Kine poverilo je ovoj trupi gostovanja širom sveta, a njihovi nastupi su krasili bine u Singapuru, SAD, Francuskoj, Austriji, Nemačkoj, Portugalu, Brazilu, Kubi, Peruu, Južnoj Africi, Malaviju, Zambiji, i još 51 državi širom sveta. Učestvujući u kulturnim razmenama, trupa je imala više od 300 nastupa, a u okviru projekta kineskog Ministarstva kulture „Srećna Kineska Nova godina“, operu je pogledalo dva miliona gledalaca. Jedna je od najpopularnijih kineskih umetničkih trupa i smatra se za autentičnog predstavnika kulture provincije Džeđang i cele NR Kine. Trupu čini 27 umetnika, plesača, pevača i muzičara. Nastup čine operete koje u sebi imaju sadržane crte iz svakodnevnog života, Započinje performansom sa Morskim Zmajem, kroz koji se na aktivno učestvovanje poziva i publika, a zatim se priča razvija kroz niz zanimljivih i duhovitih obrta. U okviru opere postoje i dve solo deonice, gde muzičari izvode kompozicija na Suona i Hui Hu tradicionalnim instrumentima. Wu Opera ili Jinhua Opera, ima istoriju dugu preko 500 godina. U sebi sadrži šest različitih vokalnih stilova, bogat i vizuelno dopadljiv i efektan način da dočara svakodnevni život. Od 2008. godine je svrstana u nacionalno nematerijalno kulturno bogatstvo.

Vlada Republike Srbije, ambasada Narodne Republike Kine u Srbiji i Institut za pojas i put organizuju proslavu Kineske Nove godine od 29.01.2024. do 19.02.2024. godine, kulturnim programom u Nišu, Novom Sadu, Smederevu i Beogradu. U prethodnom periodu ovaj praznik se u Republici Srbiji obeležavao kroz različite svečanosti, Festival svetlosti, koji je uz izložbu svetlećih lampiona dočaravao atmosferu ovog praznika,  Karavan prijateljstva na Putu svile, koji je u trajanju od nedelju dana u gradovima Srbije doneo darove i ukuse iz Narodne Republike Kine i zemalja članica Inicijative Pojas i put. Ulazak u godinu Zmaja planiran je da kroz niz kulturnih manifestacija upozna građane Srbije sa bogatom kulturom Narodne Republike Kine. Ove aktivnosti imaju za cilj jačanje veza u domenu kulture i razmenu vrednosti između Narodne Republike Kine i Republike Srbije, promovišući međusobno razumevanje, prijateljstvo i saradnju u okviru Inicijative Pojas i put. Planirane aktivnosti uključuju nastupe umetničkih trupa, izvođenje operske predstave, koncert Kineskog nacionalnog tradicionalnog orkestra, izložbe i radionice tradicionalnih umetničkih veština, predavanja o kineskoj kulturi, kao i posebne događaje posvećene Godini Zmaja i jačanju „Čeličnog prijateljstva“ između Narodne Republike Kine i Republike Srbije. U skladu sa prilikom i kao gest velikog uvažavanja prijateljstva između Narodne Republike Kine i Republike Srbije, JP Pošta Srbije je izdala posebnu poštansku markicu povodom ovog praznika i ulaska u Godinu Zmaja.