1

Koncert „Koridori”

Gradski kamerni orkestar „Kamerata Novi Sad” sa solistom Nebojšom Živkovićem (marimba), održaće koncert „Koridori” 28. Februara od 20 sati, u Gradskoj koncertnoj dvorani u Novom Sadu, a u okviru programskog luka “Seobe“. Na programu su dela novosadskih kompozitora Slavka Šuklara, i Aleksandre Vrebalov kao i aranžmani tradicionalnih melodija iz celog…

Datum:
28.02.2023
Vreme:
21:00
Kategorija:
Koncert
Organizator:
1

Gradski kamerni orkestar „Kamerata Novi Sad” sa solistom Nebojšom Živkovićem (marimba), održaće koncert „Koridori” 28. Februara od 20 sati, u Gradskoj koncertnoj dvorani u Novom Sadu, a u okviru programskog luka “Seobe“. Na programu su dela novosadskih kompozitora Slavka Šuklara, i Aleksandre Vrebalov kao i aranžmani tradicionalnih melodija iz celog sveta.

Ovim koncertom biće predstavljena i priča o migracijima samih izvođača.

-Naš orkestar na najbolji način govori o suživotu i saradnji, o prožimanju različitih tradicija i kultura naroda koji vekovima žive na ovim prostorima. Ovo je prilika da čujete priču o našim, i putovanjima naših predaka, ali i o seobama koje se nikada ne završavaju, rekao je Marko Miletić, umetnički rukovodilac orkestra.

Nebojša Živković je u očima kritike jedan od najautentičnijih i najekspresivnijih marimbista i perkusionista današnjice, sa ogromnim uticajem na perkusionističku scenu kao kompozitor i virtuoz. Nastupao je širom Evrope, Amerike, Japana, Tajvana, Južne Koreje, Rusije, Skandinavije, sa orkestrima poput Moskovske filharmonije, Minhenskog simfonijskog orkestra, Sanktpeterburške filharmonije, Štutgartske filharmonije, Radio orkestra Hanovera, Festivalskog orkestra Osake, orkestra Minesote i mnogih drugih. Trenutno živi u Beču, gde i predaje na Konzervatorijumu kao profesor perkusija. Svake godine oko 400 izvođenja njegovih kompozicija možemo čuti u oko 50 različitih zemalja širom sveta.

Gradski kamerni orkestar Kamerata Novi Sad, osnovan je 1988. pod okriljem Akademije umetnosti u Novom Sadu. U prvoj etapi svog delovanja, pod umetničkim rukovodstvom violončeliste Ištvana Varge, važio je za jedan od najboljih orkestara na prostoru bivše Jugoslavije, ali se 1999. godine gasi zbog situacije u zemlji. 2007. godine ponovo violončelista, ovoga puta Marko Miletić, sastavlja orkestar, sa idejom da nastavi tradiciju, koju je započeo Varga. Od tada do danas, orkestar beleži veliki broj nastupa sa renomiranom domaćim i stranim solistima, poput: Stefana Milenkovića, Romana Simovića, Žerara Kosea, Vendi Vorner, Dragana Đorđevića, Boštijana Lipovšeka, Ištvana Vargea, Filipa Grinberga, Laure Levai Aksin, Andreasa Otensamera i Darka Butorca, i nastupa na festivalima i koncertnim sezonama širom regiona. Neretko Kamerata ostvaruje saradnje i sa umetnicima van sveta klasične muzike, a neke od zapaženijih su one sa rokerima Neletom Karajlićem, Bajagom, Rambom Amadeusom i pevačem sevdaha Božom Vrećom. Ansambl dobija najbolje kritike u kojima se često ističe upečatljivost izraza, kvalitet zvuka, ali i programski koncepti koje Miletić uvek pažljivo sastavlja i tematizuje. Koncerti su često angažovani (antiratni, ekološki, za rodnu ravnopravnost, inkluzivni..) . Koncert majstor orkestra je Robert Lakatoš koji važi za jednog od vodećih violinista svoje generacije. Od prošle sezone orkestar je i zvanično gradski kamerni orkestar i radi pod okriljem Kulturnog Centra Novog Sada.

Ulaznice su u prodaji u celokupnoj gigstix prodajnoj mreži i na njihovom sajtu.

Foto: Promo