Koncert TIGRAN HAMASYAN – DOČEK

Jedan od najvećih džez pijanista današnjice Tigran Hamasyan iz Jermenije stiže u Evropsku prestonicu kulture 13. januara na Doček 7531. godine!…

Datum:
13.01.2023
Vreme:
22:00
Kategorija:
Koncert
Organizator:
none

Jedan od najvećih džez pijanista današnjice Tigran Hamasyan iz Jermenije stiže u Evropsku prestonicu kulture 13. januara na Doček 7531. godine! Nova i prva u istoriji Novog Sada, Gradska koncertna dvorana zasijaće kao nikada do sada na nastupu dobitnika prestižne evropske Eho džez nagrade na događaju koji se ne propušta!

Tigran Hamasyan je rođen u Gjumriju, Jermenija, 1987. Od svoje druge godine pokazao je izuzetno interesovanje za muziku. Kasetofon i klavir postali su bolji od mnogih drugih igračaka koje je imao. Sa 3 godine pevao je mnogo pesama Led Zepelina, Deep Purple-a, Bitlsa, Luisa Armstronga i Kvinsa; pokušavajući da se prati na klaviru. Sa 7 godina ušao je u svet džeza. Studirao je džez melodije, improvizovao na klaviru. Studirao je umetnost Đuka Elingtona, Teloniusa Monka, Čarlija Parkera, Arta Tejtuma, Majlsa Dejvisa, Bada Pauela, između ostalih. U isto vreme pojavile su se i njegove prve kompozicije.

Prvi međunarodni džez festival u Jerevanu (održan 1998. godine) otvorio je novu etapu u njegovom stvaralačkom životu. Njegovo učešće je bilo pravo otkriće u džez zajednici, jer je dobijao brojne pozive da svira na koncertima i sesijama. Drugi Jerevanski džez festival održan 2000. godine bio je plodonosniji za mladog muzičara. Upoznao se sa džez zvezdama Čikom Koreom, Avišajem Koenom, Džefom Balardom i Arijem Rolandom.

Upravo ovde je upoznao Stefana Kočojana koji je odigrao ključnu ulogu u predstavljanju i promociji Tigrana u evropskoj džez zajednici. Godine 2001. pozvao je Tigrana da učestvuje na nekoliko festivala u Francuskoj, gde je svirao sa Filipom i Kristofom Le Vanom.

Ovde su mladom muzičaru predstavljeni Vejn Šorter, Herbi Henkok, Džon Mek Laflin, Džo Zavinul, Danilo Perez, Džon Patituči; takođe je svirao sa Pierre Michelot & Daniel Humair. Tigran je bio veoma cenjen od strane džez autoriteta.

Zatim je usledio period širokog proučavanja savremenog džeza i jermenske narodne muzike što mu je kasnije pomoglo da postigne više nivoe. Godine 2002. Tigran je osvojio 3. nagradu na Međunarodnom džez pijanističkom takmičenju Martial Solal održanom u Parizu.

Od 25. do 27. aprila Tigran je učestvovao na takmičenju „Jazz a Juan Revelations 2003″ i osvojio prvu nagradu u kategoriji Jazz Instrumental. Tigran je osvojio 1. nagradu i javnu nagradu na Montreuk Jazz Solo pijanističkom takmičenju koje je održano 2003. godine.

U periodu 2003 – 2004. bio je angažovan na mnogim festivalima i koncertima širom sveta. Snimljeno je nekoliko CD-ova.

U martu 2005. učestvovao je na 1. Moskovskom međunarodnom džez pijanističkom takmičenju i osvojio 3. nagradu. U junu je osvojio 1. nagradu 8. takmičenja džez solista Monaka.

Novi CD je snimljen u Los Anđelesu sa Benom Vendelom (saksofon), Fransoa Moutenom (bas), Arijem Hoenigom (bubnjevi) i Rubenom Hairapetjanom (duduk, zurna), koji će biti objavljen u martu 2006. u izdanju „Nocturne Records“ ( Pariz).

Tigran je 17. septembra 2006. dobio prvu nagradu na takmičenju Thelonious Monk Jazz.

Sada studira muziku na Univerzitetu Južne Kalifornije u Los Anđelesu.