LP DUO u Gradskoj koncertnoj dvorani

LP duo je srpski klavirski i elektronski duo. Najpre formiran kao tradicionalni kamerni ansambl koji izvodi dela klasične muzike, sastav je danas u izvođačkom i stvaralačkom smislu aktivan na polju elektronske, avangardne, filmske, televizijske, pozorišne i popularne muzike. U novije vreme se naročito ističu u domenu kvantne muzike, eksperimentalnog žanra…

Datum:
21.04.2023
Vreme:
20:00
Kategorija:
Koncert
Organizator:
gkd

Od 2004. godine, pijanisti, kompozitori i inovatori, Sonja Lončar i Andrija Pavlović, poznati u svetu muzike kao LP Duo, eksperimentišu sa beskrajnim mogućnostima sviranja na dva klavira i razvijaju nov pristup klavirskoj muzici. Brišući granice između žanrova, postali su jedan od najautentičnijih muzičkih sastava, izvodeći gotovo kompletan repertoar za dva klavira kao i svoju autorsku muziku. Doktorirali su na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a Konzertedžamen studije završili na Visokoj školi za muziku i pozorište u Roštoku (Nemačka). Dobitnici su više od 30 internacionalnih nagrada, a 2008. godine proglašeni su jednim od 8 najboljih klavirskih dua na najvećem svetskom takmičenju Dranoff Miami Tnjo Pianos (Majami, Florida).

Nastupali su a najvećim festivalima i u koncertnim dvoranama kao što su Karnegi hol u Njujorku, Džon F. Kenedi centar za scensku umetnost u Vašingtonu, festival Ars Electronica Linc, festival Sonar Barselona, Meguro Persimmon Hall Tokio, Music in Pyeong Chang, Južna Koreja, Concertgebounj Amsterdam, kao i na turnejama širom Evrope, SAD-a i Azije.
Ekskluzivni su umetnici izdavačke kuće Universal Music, za koje obavljuju različite snimke među kojima se posebno ističu albumi Duality (2019) i Dead Sea (2022). Neki od snimaka sa ovih albuma našli su se i u izboru renomirane izdavačke kuće Deutsche Grammophon.
Komponuju primenjenu muziku za pozorište, film, TV. Jedan od njihovih mnogobrojnih alter ega je i projekat LP Elektro, dok je Andrija Pavlović aktivan i pod imenom Andy Pavlov.
Sonja i Andrija su koautori i lideri umetničkog i naučnog projekta Beyond Quantum Music (2015-), koji ima za cilj da istraži vezu između muzike i nauke. Poslednjih godina razvijaju potpuno nov instrument – Duality hibridni klavir. Dodavanjem posebnog hardvera, povezuju akustični klavir ga sa računarom, te uspevaju da lako manipulišu bilo kojim digitalnim zvukom, svetlom ili videom, spajajući svetove akustičnog i digitalnog.
Sonja Lončar je vanredni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, dok je Andrija Pavlović docent na odseku za Scenski dizajn Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.