Vasil Hadžimanov Band u Novom Sadu

Lepa vest za ljubitelje muzike VASIL HADŽIMANOV BAND-a je da će se KONCERT VASIL HADŽIMANOV BAND-a SA GOSTIMA održati 18. februara 2022. godine u 20 časova u Gradskoj koncertnoj dvorani (Bulevar cara Lazara 67, Novi Sad).

Datum:
18.02.2022
Vreme:
21:00
Kategorija:
Koncert
Organizator:

Gosti na koncertu biće vokal Marta Hadžimanov i saksofonista Rastko Obradović.

Vasilove ideje o mešavini balkanskih tradicionalnih narodnih ritmova i melodija sa zapadnim, modernim muzičkim stilovima (jazz, funk, world music…) u autorskoj muzici predstavljaju sasvim autentičan i nov pristup fjužn i džez muzici. Te ideje su ga podstakle da osnuje ovaj bend davne 1995. godine, kada su po prvi put snimili svoju muziku i počeli da nastupaju uživo.

Godine 2001. VASIL HADŽIMANOV BAND je izdao svoj prvi CD i kasetu pod nazivom 11 Reasons for…, koji je izašao za vodeću etiketu PGP-RTS. Prvo izdanje se rasprodalo za tri meseca. Takođe, za svoje prvo izdanje dobili su nagradu „Beovizije” za Najbolji debi album godine 2002.

Na leto 2002. pridružili su se čuvenom režiseru Goranu Paskaljeviću i njegovoj filmskoj ekipi na stvaranju dokumentarnog filma o Beogradu za televiziju ARTE. Vasil je komponovao muziku a bend, predvođen njihovim perkusionistom Bojanom Ivkovićem, glumio je i izvodio muziku u filmu.

Godine 2003. objavili su svoj drugi CD Kafanki, ponovo u izdanju PGP-RTS. Za ovaj album dobili su nagradu „Sunčane skale” za Najbolji instrumentalni album godine 2003.

19. novembra 2003. VH bend je nastupao na „Enter Music Festival“ u Beogradu, gde su se na bini našli zajedno s velikim Joom Zawinul-om i njegovom grupom „Zawinul Syndicate”. Pošto je čuo bend uživo, Zawinul lično je pozvao Vasila i njegovu ekipu da nastupaju u Beču u njegovom novom klubu „Joe’s Birdland” na proleće 2005. godine.

U junu 2004. VH bend je pozvao virtuoza na violini Nigela Kennedya da nastupi s njima na velikom koncertu u Beogradu. Ovo je bilo posebno iskustvo i za njega i za njih, kao i za publiku…

Na leto 2005. bend je predstavio zvuke balkanske muzike na Expo-u u Aičiju u Japanu. Koncert je bio izuzetno uspešan i održan je pred 3000 ljudi, što je predstavljalo rekordnu posetu u dvorani EXPO-DOME do tada.

U novembru 2005. VH bend je nastupio u Parizu, uzevši učešće na tradicionalnom džez festivalu kulturnih centara sveta „Jazzycolors”.

Godine 2007. izdali su svoj treći album pod nazivom „3“, a 2009. album Života mi, oba za PGP-RTS.

Godine 2013. promovisali su svoj peti album Can You Dig It (CD izdanje za OverJazz Records, Hamburg, i CD izdanje za etiketu Zmex, Beograd).

Takođe, počev od maja 2013. svi albumi VH benda će biti objavljeni u digitalnoj formi u izdanju pomenute izdavačke kuće OverJazz Records iz Hamburga.

Svaki album VH benda i svaka kompozicija proglašeni su u Srbiji za umetničko delo od kulturnog značaja za ovu zemlju.

U proteklih 15 godina, Vasil i njegovi muzičari su neprekidno nastupali s velikim uspehom svirajući njegove kompozicije na koncertima i jazz, rock i world music festivalima širom Evrope, u Japanu i drugim zemljama. Ovo su neki od njih:

Srbija: EXIT 2005. i 2007, Beograd Beograd Summertime Jazz Fest (prateći Joa Zawinula), Beogradski džez festival, beogradski Beerfest, Enter Music fest – Beograd, Novosadski džez festival, Niški džez festival „Nisville”, Valjevski džez festival, Kragujevac, Subotica, Kruševac, Leskovac, Sombor, Kraljevo, Pančevo… Crna Gora: Podgorica, Budva, Kotor, Cetinje, Nikšić, Ulcinj… Bosna i Hercegovina: Banjaluka, Sarajevo, Mostar, Zelenkovac džez festival, Doboj, Brčko, Travnik, Trebinje, Gradiška… Makedonija: Skoplje Soul and Blues festival, Kumanovo džez festival, Kavadarci džez festival, Ohrid džez festival, Bitola world music festival, Resen… Slovenija: Maribor lent festival, Cerkno džez festival, Novo Mesto, Koper džez festival, Ljubljana… Hrvatska: Opatija džez festival, Pula, Poreč, Zagreb, Đakovo džez festival „Džez Vez”, Čakovec džez festival… Bugarska: Sofija, Plovdiv džez festival; Mađarska: Budimpešta, Pečuj džez festival… Austrija: Džez klub „Porgy and Bess”, „Balkan Fever Festival”, „Joe’s Birdland”- Beč… Nemačka: Berlin (dobrotvorni koncert); Slovačka: Dani džeza u Bratislavi „Jazzove dni”… Češka: Polička jazz festival; Italija: Teatro Miela – solo koncert, Trst; Francuska: festival „Jazzycolors”, Pariz; Japan: EXPO 2005, Aiči, Nagoja.

VASIL HADŽIMANOV BAND je nastupao sa brojnim specijalnim gostima. Neki od njih su među najautentičnijim i najtalentovanijim muzičarima sveta, kao što su: Theodosii Spassov, Marko Đorđević, Toni Kitanovski, David Binney, Aleksandar Petrov, Bachar Khalife, Bisera Veletanlić, Brankica Vasić Vasilisa, Zafir Hadžimanov, Senka Veletanlić, Wikluh Sky, Samir Kurtov, Dado Topić, Rosen Zahariev, Hana Vučićević, Nigel Kennedy, Vlatko Stefanovski, Jelena Jovović, Jasna Jovićević…

VASIL HADŽIMANOV BAND više puta nastupio je na Novosadskom džez festivalu koji je u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada.